Van Yakitori tot Okonomiyaki: een gids voor Japanse grilltechnieken en recepten

De Japanse keuken staat bekend om zijn verscheidenheid aan smaken en texturen, en grillen is een essentieel onderdeel van deze keuken. Van yakitori tot okonomiyaki, de Japanse grilltechnieken zijn uniek en gevarieerd en bieden een scala aan heerlijke gerechten die zeker indruk zullen maken. In dit artikel verkennen we de verschillende stijlen van Japans grillen en geven we je enkele tips en recepten om je te helpen de kunst van het Japans grillen onder de knie te krijgen.

Yakitori: de kunst van het grillen van kippenspiesjes

Yakitori, wat zich vertaalt naar 'gegrilde kip', is een van de meest populaire vormen van Japans grillen. Dit gerecht bestaat uit kleine stukjes kippenvlees die aan een spies worden gestoken en boven hete kolen worden gegrild. Yakitori heeft een lange geschiedenis in Japan, en sommige bronnen dateren uit de Edo-periode (1603-1868).

Om yakitori te maken, gebruiken chef-koks een verscheidenheid aan stukken kip, waaronder de dijen, vleugels en borst. Dijvlees wordt het meest gebruikt, omdat het smaakvoller en malser is dan andere stukken vlees. Het vlees wordt op smaak gebracht met zout of een zoete en hartige saus genaamd tarra, gemaakt met sojasaus, sake, mirin en suiker.

Yakitori wordt traditioneel gegrild op binchotan-houtskool, wat een hoge hitte en minimale rook produceert, wat resulteert in een knapperige buitenkant en een sappige binnenkant. Chef-koks gebruiken vaak een speciale yakitorigrill, een lange, smalle houtskoolgrill met meerdere roosterniveaus, waardoor ze verschillende spiesjes tegelijkertijd kunnen bereiden.

Enkele populaire soorten yakitori zijn negima, met kippendij en prei, tsukune, kippengehaktballetjes, en momo, kippendijspiesjes. Yakitori wordt meestal geserveerd met een snufje zout of een beetje tarrasaus, samen met een koud biertje of sake.

Robatayaki: op houtskool gegrild vlees en zeevruchten

Robatayaki is een Japanse vorm van grillen die zijn oorsprong vindt in Hokkaido, het meest noordelijke eiland van Japan. Deze stijl van grillen omvat het koken van vlees, zeevruchten en groenten op hete houtskool op een lange, smalle grill, een robata genaamd.

Het woord robatayaki betekent 'koken bij het open haard', en het concept is gebaseerd op de traditionele Japanse haard, waar gezinnen zich rond een vuur verzamelen om hun maaltijden te bereiden.

Om robatayaki te maken, gebruiken chef-koks een verscheidenheid aan ingrediënten, waaronder rundvlees, varkensvlees, kip, garnalen en inktvis. Deze ingrediënten worden vaak gemarineerd in sojasaus, mirin en sake voordat ze boven hete kolen worden gegrild.

Enkele populaire soorten robatayaki zijn negima (spiesjes van kip en prei), shishamo (gesmolten vis) en yaki-onigiri (gegrilde rijstballetjes). Robatayaki wordt meestal geserveerd met sojasaus of ponzu-saus, samen met een koud biertje of sake.

[

Yakiniku: Barbecueën in Japanse stijl

Yakiniku, wat zich vertaalt naar 'gegrild vlees', is een barbecue in Japanse stijl die zijn oorsprong vindt in Korea. Bij deze stijl van grillen worden dunne plakjes vlees en groenten op een tafelgrill bereid.

Yakiniku werd populair in Japan na de Tweede Wereldoorlog, toen het land kennis maakte met de Koreaanse keuken. Sindsdien is het een hoofdbestanddeel van de Japanse keuken geworden en wordt het gegeten in yakiniku-restaurants door het hele land.

Om yakiniku te maken, gebruiken chef-koks een verscheidenheid aan vleessoorten, waaronder rundvlees, varkensvlees en kip, maar ook groenten zoals uien, champignons en paprika's. Deze ingrediënten worden in dunne plakjes gesneden en gemarineerd in een mengsel van sojasaus, sake en suiker voordat ze worden gegrild op een houtskool- of gasgrill op tafel.

Enkele populaire soorten yakiniku zijn kalbi (korte ribben van rundvlees), harami (roksteak) en tan (rundstong). Yakiniku wordt meestal geserveerd met een dipsausje, zoals tarra of yuzu kosho (een pittige citrussaus), samen met rijst en kimchi.

Okonomiyaki: pannenkoeken in Japanse stijl op de grill

Okonomiyaki is een hartige pannenkoek afkomstig uit Osaka, Japan. De naam okonomiyaki betekent 'gegrild zoals jij het lekker vindt', omdat het een aanpasbaar gerecht is dat met een verscheidenheid aan ingrediënten kan worden gemaakt.

Om okonomiyaki te maken, beginnen chef-koks met een beslag gemaakt van bloem, eieren en water of dashi (een visbouillon). Het beslag wordt vervolgens gemengd met geraspte kool, in blokjes gesneden vlees of zeevruchten en andere ingrediënten zoals groene uien of geraspte yam.

Het mengsel wordt vervolgens op een hete bakplaat gegoten en goudbruin gekookt. Eenmaal gekookt, wordt de pannenkoek bedekt met okonomiyakisaus (vergelijkbaar met Worcestershire-saus), mayonaise en bonitovlokken.

Er zijn twee hoofdstijlen van okonomiyaki: Hiroshima-stijl en Kansai-stijl. De Hiroshima-stijl bevat lagen ingrediënten, waaronder noedels, terwijl de Kansai-stijl alle ingrediënten met elkaar mengt. Beide stijlen zijn heerlijk en kunnen worden aangepast aan uw smaak.

Japanse grilltechnieken en gereedschappen

Japanse grilltechnieken zijn uniek en vereisen specifiek gereedschap om het gewenste resultaat te bereiken. Een van de belangrijkste gereedschappen is de houtskoolgrill, die vaak wordt gebruikt voor het grillen van yakitori en robatayaki.

Binchotan-houtskool heeft de voorkeur voor Japans grillen, omdat het op een hoge temperatuur brandt en weinig rook produceert. Yakitori-grills zijn vaak lang en smal, waardoor chef-koks meerdere spiesen tegelijk kunnen bereiden.

Yakiniku wordt vaak gekookt op een tafelgrill, op houtskool of op gas, waardoor gasten hun eigen vlees en groenten naar eigen smaak kunnen bereiden.

Naast de grill omvatten andere essentiële gereedschappen lang metaal spiesjes voor yakitori, tang voor het omdraaien van vlees en groenten, en een bedruipborstel voor het aanbrengen van saus.

Conclusie

Japans grillen is een unieke en heerlijke manier om van vlees, zeevruchten en groenten te genieten. Van yakitori tot okonomiyaki, er is een verscheidenheid aan gerechten om te ontdekken en van te genieten.

Om grillen in Japanse stijl onder de knie te krijgen, is het belangrijk om de technieken en hulpmiddelen te begrijpen die door Japanse chef-koks worden gebruikt. Of u nu een houtskoolgrill of een tafelgrill gebruikt, met het juiste gereedschap en de juiste ingrediënten kunt u heerlijke en authentieke Japanse gerechten bereiden.

Dus waarom probeert u niet eens Japans grillen? Met een beetje oefening en wat geduld kun je indruk maken op je vrienden en familie met je eigen gerechten in Japanse stijl.